top of page
  • Anaïs

Nieuwjaar, vuurwerk, mijn huisdier!

Katten en honden kunnen zoals veel dieren ook bang hebben van vuurwerk. Ik geef graag enkele tips om angst te herkennen, aan te pakken en te vermijden in de toekomst. Er zijn ook katten die er helemaal geen last van ondervinden.

Helaas kunnen we niet voorkomen dat er vuurwerk wordt afgestoken, vooral tijdens Oud &Nieuw binnen enkele dagen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat dieren dit zo veilig en prettig mogelijk doorkomen.

Als je huisider bang is, merkt je dat vaak aan het gedrag van je kat of hond. Zo gaan sommige dierenzich verstoppen, worden heel onrustig of lopen mauwend, blaffend of piepend rond.


Voorbereiding is alles

  • Zorg dat je dieren een tijdje voor het vuurwerk binnen zijn.

  • Let er op dat katten en honden luikjes gesloten zijn, zodat ze niet kunnen weg rennen uit angst.

  • Hou je ramen en gordijnen gesloten.

  • Zet een rustig achtergrond muziekje op of de TV.

  • Creëer eventueel een wegkruip plekje (Dit kan voor een kat eenvoudig met een doos, mandje, kleedje waar ze graag op liggen. Het kan je huisdier ookeen kamer zijn waar ze zich goed voelen. Voor honden met een bench stel ik steeds voor de deur van de bench open te laten)

Tijdens het vuurwerk

  • Reageer zelf niet op het vuurwerk. Doe alsof er niets aan de hand is.

  • Wanneer je huisdier naar je toekomt voor steun, mag je steun geven in de vorm van lichamelijk contact via aaien. Het gaat om steun geven en niet om praten tegen het dier of troosten! Het is op zich een goed teken als de kat naar u toe komt voor steun. Door de steun te bieden verlaagt u de stress bij het dier. Het lost de angst niet op, maar maakt die ook niet erger.

  • Laat je dier niet alleen thuis tijdens oud en nieuw. Sommige raken helemaal in paniek en is vaak nog erger als je er ook niet bent.

Voorbereiding voor de volgende keer

Vooral jonge dieren kan je van te voren laten wennen aan geluiden van vuurwerk via bv geluiden op You Tube. Doe dit heel voorzichtig door zacht te beginnen en enkel wanneer je dier niet angtig reageert het volume opvoeren. Speel tijdens het afspelen een spelletje, knuffel, geef belongingen. Zo koppelt je dier de geluiden met een leuke ervaring.


Extra hulp


Er zijn er ook mogelijkehden om met voeding, voedingsupplementen, alternatieve producten of medicatie het gedrag van uw kat positief te beinvloeden. Vraag gerust naar meer informatie rond: voedingssupplementen, mineralen, Bach bloesem,...

36 weergaven0 opmerkingen
bottom of page